Böjte Csaba Pakson (2020.03.03.)

Böjte Csabát, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját látták vendégül kedden Pakson. A ferences rendi szerzetes diákoknak és tanároknak tartott előadást az ESZI-ben, kiállítást nyitott meg és szentmisét mutatott be.
    

– Van, akinek valamelyik testrésze sérül, másnak viszont a családfenntartó képessége romlik el, ezért a társadalom felelősségére szorulnak a gyermekei – kezdte az Energetikai Szakgimnázium (ESZI) és a Balogh Antal katolikus iskola diákjainak tartott előadását Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Elmondta, hogy a kizárólag román nyelvű állami intézmények alternatívájaként hozták létre az alapítvány gyermekotthonait. Az első gyerekeket 1993-ban fogadták be, mára pedig 83 helyen mintegy 1500 gyermekről gondoskodnak.

Előadásában azokat igyekezett cáfolni, akik azt állítják, Európa elvesztette volna keresztény értékeit. Mint mondta, a társadalom keresztény, és ez még azokra is igaz, akik nincsenek megkeresztelve vagy nem járnak templomba. Jézus ugyanis a párbeszédre való készségre, az egymás iránti szeretetre tanította az emberiséget, és arra, hogy legyen irgalom a szívünkben. Ezek pedig napjainkban is tetten érhetők, ezt példákkal is alátámasztotta.

A rázós helyzeteket háborúk és vérontás helyett párbeszéddel oldjuk meg a kontinensen, míg a világ számos pontján ez nincs így. A szeretet megnyilvánulásaként említette egy baleset példáját, ahol tűzoltók, mentők, rendőrök együttes erővel segítették a bajba jutottakat ismeretlenül is. Az irgalom példájaként pedig a börtönöket hozta fel. Elmondta, hogy egy alkalommal a gyerekekből álló kórust is magával vitte, akik énekeltek a fogvatartottaknak, és a rabokból álló kórus viszonozta ezt. A látogatásnak egy közös CD, és a börtönkórus által írt musical lett az eredménye. – Száz éve ezeknek a raboknak egy része halálbüntetést kapott volna – mondta Böjte Csaba.

Azt hangsúlyozta, hogy párbeszédből, szeretetből, irgalomból jól vizsgáztunk itt Európában, de messze még a cél. A fiatal generációnak sok munkája van, hogy szebb, tisztább világot építsenek. Az előadás közös imával zárult.

(Forrás: teol.hu, https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/jol-vizsgaztunk-de-a-fiatalokra-is-sok-munka-var-meg-2232375/)  

Hamvazószerda

„Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!”  

Hamvazószerdával megkezdődik a húsvétig tartó nagyböjti idő. Napjainak száma – negyven – Jézus pusztai böjtjéhez igazodik. Mivel vasárnap az Úr Jézus feltámadására emlékezve nincs böjt, a nagyböjt a hamvazószerda és az első nagyböjti vasárnap közti hétköznapokból, s a következő 6 hét hétköznapjaiból áll (4 + 6×6 nap). Liturgikus színe a lila.

Az idei évben hamvazószerda február 26-ra esett. Ezen a napon minden osztály részt vett a reggeli szentmisén, ahol a pap az előző évi virágvasárnapon szentelt barka hamujával a keresztet rajzolt a hívek homlokára.