A felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató
 
A beiskolázást iskolánk általános iskolai és gimnáziumi tagozatára az igazgató a fenntartóval egyeztetve végzi.
Beiskolázásunkat nem köti körzethatár. A tanulók felvételéről az igazgató dönt. Az elutasító döntés ellen az iskolafenntartónál lehet fellebbezni. A fellebbezést az iskola igazgatójához kell benyújtani - az elutasítás kézhezvétele utáni 8 napon belül.
A felvétel alapvető szempontja, hogy a szülő és gyermeke elfogadja az intézmény pedagógiai programját, keresztény értékrendjét.
 

Iskolánk OM azonosítója: 036276

Tanulmányi terület kódja: 0001.

Feladatellátási hely kódja: 006.

Felvehető létszám: 34 fő

Felvételi tájékoztató a 2024/2025-ös tanévre a 9. évfolyamra
(négy évfolyamos gimnázium)

A FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEI
- Hozott általános iskolai eredmények (7. év végi, 8. félévi eredmény)
Beszámított tárgyak: magyar nyelv és irodalom (ha két tantárgyként tanulják, akkor a
két jegy számtani átlaga), idegen nyelv, történelem, matematika, fizika, kémia,
biológia, informatika (max. 50 pont: átlag 10-zel szorozva);
- Központi magyar nyelv és matematika írásbeli felvételi (max. 50-50 pont);
- Szóbeli tájékozódó beszélgetés (max. 50 pont);
- A tanuló és szülei elfogadják az iskola keresztény lelkiségét és nevelési céljait.
Természetesen azok is jelentkezhetnek, akik nincsenek megkeresztelve.

TANULMÁNYI TERÜLET LEÍRÁSA
A négy évfolyamos gimnáziumi képzés a gimnáziumi kerettantervre épül. Ezen felül diákjaink katolikus egyházi intézmény tanulóiként heti 2 órás hit- és erkölcstanoktatásban részesülnek mindegyik évfolyamon. (Katolikus, református, evangélikus hittant tanítunk.)
Első nyelvként angol vagy német, második nyelvként angol, német vagy orosz nyelv választható.
Az első idegen nyelvet és a matematikát magasabb óraszámban, heti 4 órában tanítjuk a kötelező 3 óra helyett.
Az érettségi tantárgyakhoz a 9. évfolyamtól heti 1-1 óra tehetséggondozást is biztosítunk, ezzel már a gimnázium 1. évétől segítjük az emelt szintű érettségi vizsgára való készülést.

KÖZPONTI ÍRÁSBELI FELVÉTELI
Iskolánk központi írásbeli vizsgát szervez mindkét tantárgyból, azaz magyar nyelvből és matematikából.
Az írásbeli vizsgára jelentkezés határideje: 2023. november 30. (Ez a jelentkezés csupán az írásbeli vizsgára vonatkozik, nem jelenti a középiskolába való jelentkezést!)
Az Oktatási Hivatal által kiadott jelentkezési lapot abba az intézménybe kell benyújtani, ahol a vizsgát meg kívánják írni.
A központi írásbeli vizsga ideje: 2024. január 20. 10:00 (szombat).
A vizsga helyszíne: Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tantermei. Paks, Templom tér 6.
A pótló írásbeli felvételi vizsga időpontja: 2023. január 30. 14:00. (kedd)
A pótló vizsga helyszíne: Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tantermei. Paks, Templom tér 6.
Sajátos nevelési igényű tanuló, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanuló esetében – a vizsgaszervezés érdekében – szükséges a szakértői és rehabilitációs bizottság vagy a nevelési tanácsadó szakértői véleményének, valamint a speciális körülmények, illetve eszközök igénylésére vonatkozó kérelemnek a csatolása a jelentkezési laphoz. A speciális elbírálást minden esetben írásos kérelemben kell igényelni – a központi írásbeli vizsga előtt – a vizsgaszervező iskolában. A kérelmet és a szakértői véleményt a központi írásbeli vizsgára történő jelentkezéskor a jelentkezési lappal együtt kell benyújtani az iskolának. A kérelmet a vizsgát szervező intézmény igazgatója bírálja el, döntését határozatba foglalja, amelyet az írásbeli vizsga előtt eljuttat a tanulóhoz.

A felvételi jelentkezési lap benyújtásának határideje: 2024. február 21.

SZÓBELI TÁJÉKOZÓDÓ BESZÉLGETÉS
A tanulók szóbeli meghallgatása beosztás szerint zajlik, az intézményvezető által kinevezett minimum háromtagú, tanárainkból álló bizottság előtt. A szóbeli beszélgetésen a szövegértés és az általános műveltség felmérése mellett kötetlen beszélgetés formájában tesznek fel kérdéseket a bizottság tagjai a jelentkező diák tanulási szokásairól, tanulmányi eredményeiről, iskolaválasztási motivációjáról, hitéletéről, szabadidős tevékenységeiről, szórakozási formáiról és hobbijáról.

A JELENTKEZŐK RANGSOROLÁSA
Az elért pontszámok alapján a jelentkezők sorrendjét pontszám szerint csökkenően állapítjuk meg. Felvételt nyernek, akik a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben a gimnáziumokra engedélyezett osztálylétszámon (34 fő) belüli helyezést érnek el a megállapított sorrendben. Az azonos pontszámot elérő tanulók rangsorolása: írásbeli összeredménye jobb, utána matematika írásbeli pontszáma jobb, majd szóbeli pontszáma
jobb, ezután a hozott pontok jobbak.

Gimnáziumi beiratkozás: 2024. június 26-­28.


Továbbtanulással kapcsolatos kérdéseikre felvilágosítást kaphatnak az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A középfokú felvételi eljárás információi az Oktatási Hivatal oldalán

 

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Szent Vér Báta

PAKSIPLEBANIA-removebg-preview.png