Get Adobe Flash player
Címlap Egészségvédelem

Egészségvédelem

Iskolaorvos, védőnő

Iskolaorvos: Dr. Tajdina Julianna

 

 

Iskolavédőnő: Pámer Ágnes ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )

iskolai napok: kedd, szerda

fogadónapok:     szerda  9-11 óra
csütörtök 9-11 óra (orvosi szoba- Felső tagozatos tanári szoba mellett)

 

Beiskolázás után a gyermekek egészségügyi ellátását a területi védőnőtől az iskolavédőnők veszik át. Minden diákról egészségügyi dokumentációt vezetünk az iskolában.

Iskolaorvosi feladatok:

-          szűrővizsgálat 2. 4. 6. és 8. osztályban

-          védőoltások beadása

Iskolavédőnői feladatok:

-          szűrővizsgálat végzése 2. 4. 6. és 8. osztályban

-          védőoltások előkészítése, beadásban való közreműködés, oltási dokumentáció vezetése

-          egészségnevelő órák tartása különböző témakörökben

-          tisztasági vizsgálat minden osztályban – fejtetvesség és rühesség vizsgálata (szeptember, január, április hónapokban)

-          tanulókról egészségügyi dokumentáció vezetése

Szűrővizsgálatok:

Az iskolai szűrővizsgálat 2. 4. 6. és 8. osztályban kötelező. Két részből áll:

-          védőnői szűrés magában foglalja: látás, színlátás, kancsalság, hallás, golyva (pajzsmirigy elváltozása)tapintásos vizsgálata, testsúly, testmagasság, tápláltsági állapot felmérése, szájüreg szemrevételezése, vérnyomás mérése

-          orvosi szűrés magában foglalja:  ortopédiai elváltozások kiszűrése (lúdtalp, gerincferdülés), belszervi státusz

A szűrővizsgálat időpontjáról értesítjük a szülőket, majd a szűrővizsgálat végeztével az eredményről is írásban tájékoztatjuk a szülőket. A hatékonyság érdekében kérjük, hogy amennyiben gyermekének valamilyen ismert betegsége van (pl.:lúdtalp, asztma, allergia), a legutolsó szakorvosi lelet fénymásolatát juttassák el az iskolavédőnő részére, vagy küldjék el email-ben az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre. Ugyanígy kérjük, ha gyermekénél valamilyen elváltozást tapasztaltunk a szűrővizsgálaton, a további vizsgálatokról is legyen szíves minket tájékoztatni, és eljuttatni részünkre a szakorvosi leletet, hogy lássuk, a problémáról van tudomása, illetve kezelve is lett (pl. szemüveget kapott, gyógybetétet visel a cipőben, stb.

Védőoltások (18/1998. (VI.3.) NM 5.§ és 15§ alapján)

Az iskolai védőoltások nem életkorhoz, hanem évfolyamokhoz kötötten adandó védőoltások, azaz kampányoltások. A védőoltások kötelezőek, kivételt képez a HPV védőoltás. Amennyiben a védőoltást a szülő megtagadja, úgy ezt csak egy hosszadalmas ÁNTSZ eljáráson keresztül intézheti.  Amennyiben a védőoltás beadása ellenjavallt valamilyen betegség miatt, úgy erről a szülő legyen szíves egy írásos szakorvosi véleményt benyújtani az iskolavédőnőnek.

A védőoltásról szóló tájékoztatót minden szülő részére kiosztunk, melyben tájékozódhat az oltás beadásának pontos idejéről, helyéről, oltóorvos nevéről.  Amennyiben az oltás napján a gyermek hiányzik az iskolából, úgy pótoltást szervezünk.  Az oltás beadása csak lázas állapotban ellenjavallt, így náthás illetve egyéb enyhe betegségek meglétekor a gyermek oltható, hiszen ha súlyosabb fertőzésben szenved, iskolába sem jöhetne, az Ő védőoltására majd pótoltás keretében kerül sor.

6. évfolyam:

-  szeptember hónapban  a tanulók MMR (kanyaró, mumpsz, rózsahimlő) védőoltásban részesülnek .

-  október hónapban a tanulók dTap védőoltásban részesülnek (torokgyík, tetanusz, szamárköhögés)

7. évfolyam:

- szeptember hónapban a tanulók Hepatitis-B (fertőző májgyulladás B típusa) ellen kapnak védőoltást

- március hónapban pedig ebből az oltásból kapnak egy ismétlést, hogy a védettség tökéletes lehessen)

Választható védőoltás:

-          HPV (Humán Papilloma Vírus, mely a méhnyakrák kialakulásáért legnagyobb százalékban felelős )  Ez ellen a lányoknak 7. évfolyamon a 2014/15. tanévtől felajánlandó a védőoltás, mely első részének beadására októberben kerül sor, ismétlésére pedig áprilisban.

A gyermek-egészségügyi kiskönyvet (oltási kiskönyvet) kérem juttassa el részemre az iskolába ha a gyermek olyan évfolyamba jár, melyben oltást kap, hogy az iskolai védőoltásokat rávezethessem, ezt ugyanis a későbbiekben a továbbtanulásnál, munkavállalásnál igazolniuk kell.

A kiskönyvet zárt szekrényben megőrzöm, majd az oltási sor lezárása után a visszaadom, az iskolavédőnő nem tartja meg az oltási kiskönyveket.

 

Módosítás: (2019. március 20. szerda, 10:48)