Get Adobe Flash player
Címlap Kirándulások

Kirándulások

Kirándulás Grazban

A Pécsi Tudományegyetemmel való közös projekt keretében tettünk látogatást az osztrák városban, Grazban a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon. A kiránduláson 9., 10. és 11. g.-s diákok és iskolánk némettanárai vettek részt.

Ausztria második legnagyobb városa igazi gyöngyszem, bővelkedik a szebbnél szebb látnivalókban. Elsőként a világörökség részét képező Eggenberg kastélyt tekintettük meg, ahol a külföldi turistákra szabott német nyelvű idegenvezetést hallgatva mindenki nyugtázhatta magában: érdemes németet tanulni. A kastély kertjében tett rövid séta után egy fegyverraktárban kötöttünk ki – rengeteg páncélzat, lándzsa, dárda és egyéb 16. századi harci kellék közt. A várost átszelő sebes Mura folyón átkelve érkeztünk a Schlossberg lábához, ahonnan siklóval jutottunk a hegytetőre. Innen, miután megcsodáltuk a pazar kilátást, ki gyalog, ki lifttel, ki a hegy belsejében kanyargó csúszdán jutott ismét a belvárosba. A városban sétálgatva csodás épületek, kedves graziak mellett haladtunk el.

Hálásak vagyunk kísérőnknek, Berkics Erikának, a pécsi projektfelelősnek a gazdag programért és az érdekes információkért.

Aki kedvet kapott Grazhoz, jövőre ne szalassza el a lehetőséget!

Módosítás: (2019. április 23. kedd, 17:06)

 

Adománygyűjtés

 

Tavaszi túra 2018.04.22.

Április 22. a Föld napja. Idén először, hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg tavaszi, iskolai túránkat ehhez a naphoz kapcsolódva. A Tihanyi-félszigeten barangoltunk, mely Magyarország első tájvédelmi körzete, (1952), és az 1997-ben alakult Balatonfelvidéki Nemzeti Park része.Továbbá itt jött létre hazánk első tanösvénye is, amelyet Lóczy Lajos geológusról neveztek el. Túránk kb. 11 kilométere ennek a tanösvénynek egy részét járta be.
Diákok, szülők, pedagógusok élvezték a napsütéses, illatos tavaszt, a  balatoni panorámát, a természet szépségét.​​

További fényképek

Módosítás: (2018. április 26. csütörtök, 08:12)

 

Látogatás az erőműben

 

Alsó tagozatos gimisként már voltunk az erőműben, de csak a látogató központban. Most osztályunk lehetőséget kapott arra, hogy ismét részt vegyen egy látogatáson az erőműben. Ez alkalommal betekintést nyerhettünk olyan helyekre is, ahol eddig nem jártunk, és egy látogatónak nem is igazán jut alkalma bemenni. Ilyen volt például az üzemi terület, ahol körbevezettek minket, valamint a szekunder és primer kör. Az erőműben tett látogatás során sokat tanulhattunk országunk egyetlen atomerőművének működéséről és történetéről. Nagyon élveztük a látogatást és köszönjük a lehetőséget!
 

Az orvostudományi egyetemen jártunk

Szeptember utolsó péntekjének délutánján a Kutatók Éjszakája keretein belül a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán megszervezett programsorozaton vettünk részt 18 biológia iránt érdeklődő 10-12. - évfolyamos diákunkkal. Az előzetes regisztrációt igénylő foglalkozásokat az egyetem és a tudós munka népszerűsítése céljából hirdették meg. Először arról hallottunk, hogy hogyan készülnek az emberi szövetekből készült metszetek. Kipróbálhattuk azokat a mikroszkópokat, amit az orvostanhallgatók is használnak, tanulmányozhattunk jó néhány fontos emberi szervből származó szövetet. Meghallgattunk egy igen érdekes előadást az Ebola-vírusról. Képet kaptunk arról, hogyan terjed, mik a tünetei, mennyire kell tartani egy újabb Ebola-járványtól. Az este fénypontja a bonctermi foglalkozás volt. Nem gyakran van ugyanis lehetőségünk arra, hogy igazi tetemeken tanulmányozzuk az emberi szervezet felépítését. Fehérköpenybe öltözve, kezünkön gumikesztyűvel, formalintól könnyes szemmel egészen közelről vizsgálhattuk meg a kikészített preparátumokat, majd egy teljes emberi testet. Minden diák hősiesen és lelkesen kitartott a foglalkozás végéig. Átérezték, hogy milyen különleges eseményen vehetnek részt. Nagyon hasznos volt belekóstolni az orvosi képzés szépségeibe és nehézségeibe.

 

Kirándulás Annafürdőn

Kihasználva a gyönyörű kora őszi időjárást szeptember 24-én a Lengyel község közelében lévő Annafürdőre szerveztünk tanulmányi kirándulást. A valaha az Apponyi grófok tulajdonában lévő fürdő helyén ma már csak egy kis forrás található, de a körülötte lévő parkerdő pihenésre, tanulásra és túrázásra egyaránt lehetőséget nyújt. Közel 50 felső tagozatos diákkal és négy pedagógussal először a Hunyor-tanösvényt jártuk be, ahol a gyertyános-tölgyes erdő növényvilágát figyelhettük meg. Utunk egy pihenő-tó mellett vezetett el, így lehetőségünk volt a vízi életközösség tanulmányozására is. A nemrég épült Sasfészek kilátón nem csak a csodás tájban gyönyörködhettünk, hanem interaktív játékok segítségével az erdő állatvilágával is ismerkedhettünk. A legnagyobb sikert a pici vadaspark aratta, ahol az erdő nagy vadjait tanulmányozhattuk karnyújtásnyira, ugyanis a szarvasokat, vaddisznókat, őzeket a kíváncsiság a kerítés közelébe csalta, és így a gyerekek meg is simogathatták őket. A nap végén mindenkiből előjött a kisgyerek és lelkesen csúszdáztak, hintáztak és mászókáztak az erdei játszótéren. Köszönjük a Jóistennek a csodálatos napot!

 

 

A hetedik évfolyamból 42 diák, 5 kísérő pedagógussal 2016. június 07-10. között Erdélyi kiránduláson vett részt a „Határtalanul 2015.” pályázat támogatásával. A kirándulás programja nagyon izgalmas és tartalmas volt.

A hajnali indulást követően a Király-hágón vezetett át utunk, majd ezt követően látogatást tettünk Bánffyhunyadon, ahol a gótikus református templomot tekintettük meg. Az első nap délutánján Marosvásárhelyen jártunk, majd indultunk Tordára, ahol a sóbányát kerestük fel. Hosszú utazást követően Székelyszentléleken foglaltuk el a szállásunkat.

A második napot teljes egészében a só vidéken töltöttük, megismerkedve a só különleges előfordulásaival. Első utunk a Medve-tóhoz vezetett, majd Parajdra utaztunk a sóbányába. Ezt követően a só szorosban különböző só formációkat tekintettünk meg, sós forrásokat kóstoltunk, illetve kipróbáltuk a népi sós iszapfürdőt. Tovább utaztunk a só vidék leghíresebb fazekas településére Korondra, ahol rövid sétát tettünk a faluban és a vásárban. A nap második felét Csíksomlyón töltöttük, ahol a kegytemplomot is megnéztük, majd Farkaslakára mentünk Tamási Áron emlékhelyéhez, ahol elhelyeztük a kegyelet koszorúit. A nap végén Szejkefürdő székelykapu soránál végighaladva megérkeztünk Orbán Balázs síremlékéhez.

A harmadik napunkon a reggeli után látogatást tettünk partneriskolánkban. Ezt követően Székelyudvarhelyre utaztunk városnézésre, majd Gyegyószentmiklóst csodálhattuk meg. A délutánt a Gyilkos-tónál és a Békás-szorosban töltöttük.

A negyedik nap délelőttjén Fehéregyházára látogattunk, ahol a Petőfi szobornál koszorúztunk. Ezt követően az utunk Segesvárra vezetett, ahol a Várat, az Óratornyot is megnéztük, a diáklépcsőn futó versenyt rendeztünk. Hazafele tartva Kolozsvárra utaztunk, ahol megtekintettük többek között Mátyás király szülőházát és szobrát. Magyarságtudatunkban megerősödve tértünk haza!

 

Képek a kirándulásról:

 

 
További cikkeink...